تکنولوژی چیست؟

همه چیز در دنیای امروز ما با ارتباظش با فناوری سنجیده می شود. اما با این همه که از تکنولوژی می شنویم تکنولوژی یا فناوری به مجموعه ای از تکنیک ها، مهارت ها، روش ها و فرایندهایی اطلاق می شود که در تولید کالاها یا ارائه خدمات یا تحقق اهداف علمی به کار بسته می شود. شاید در تعریف فناوری به زبان ساده بتوان آن را دانش تکنیک ها، فرایندها و مواردی از دست دانست که می تواند در ماشین ها و ابزارهای گوناگونی تعبیه شود. اساسا سیستمی که از تکنولوژی برای دریافت یک ورود و تغییر آن با توجه به کاربرد و تولید خروجی استفاده می کند، به عنوان سیستم تکنولوژیک یا سامانه فناوری شناخته می شود. تکنولوژی به عنوان محرک اصلی تغییر، نوآوری و پیشرفت، در حوزه های صنعت، پزشکی، ارتباطات و بسیاری از زمینه های دیگر تأثیرگذار بوده و خواهد بود.

 

تعریف تکنولوژی به زبان ساده چیست؟

به بیانی دیگر، تعریف تکنولوژی به زبان ساده بر مجموعه ای از دانش و مهارت دلالت دارد که مبشر اختراعات و ترقیات فنی بوده و بالقوه قابل استفاده باشد. این واژه به نوآوری ها و ابزارهایی اشاره دارد که از اصول و فرایندهای تازه یافته دانشی بهره می برند. در اینجا شاید فناوری کمی آمیخته به ابهام تصور شود، ولی چنین نیست، حتی نوآوری کهنی چون چرخ هم نمونه هایی از فناوری بوده و به شمار می رود. فناویر همان تسلط و تبحر انجام کار است، فناوری توانایی انجام کار در همه سطوح و زمینه هاست. یعنی طراحی، ساخت، استفاده، تعمیر و نگهداری و تحقیق و توسعه.

  • فناوری به معنی کاربرد منظم معلومات علمی و دیگر آگاهی‌ های نظام‌ یافته برای انجام وظایف علمی است.
  • فناوری را می‌توان کلیه دانش‌ ها، فرایندها، ابزارها، روش‌ ها و سیستم‌ های به کار رفته در ساخت محصولات و ارائه خدمات تعریف کرد.
  • فناوری کاربرد عملی دانش و ابزاری برای کمک به تلاش انسان است

یک تکنولوژی نوظهور هر نوع تکنولوژی است که هنوز به طور کامل تجاری و به بازار عرضه نشده است. اما ظرف حدود پنج سال آینده این چنین خواهد شد.ممکن است در حال حاضر کاربرد آن محدود باشد اما انتظار می رود در آینده به شکلی قابل ملاحظه تکامل یابد. نمونه های تکنولوژی های نوظهور عبارتند از مهندسی ژنتیک ، نانو تکنولوژی ، ابررسانایی و … . این تکنولوژی ها می توانند موجب بروز تغییراتی بزرگ در نهاد های اجتماعی و در خود اجتماع شوند.

تکنولوژی چیست؟

تکنولوژی چیست؟

 

تکنولوژی پیشرفته

به تکنولوژی های مدرن یا پیچیده اطلاق می شود. اگر شرکتی ویژگی های زیر را دارا باشد، آنگاه آن را شرکت بهره مند از تکنولوژی پیشرفته می نامند.

  • از کارکنان با تحصیلات بالا استفاده می کند.
  • تکنولوژی اش با سرعت بیش تری از دیگر صنایع در حال تغییر است.
  • با نوآوری تکنولوژیک رقابت می کند.
  • بودجه تحقیق و توسعه آن بالاست.
  • می تواند از تکنولوژی برای رشد سریع استفاده کند.

برخی شرکت های پیشرفته ممکن است از تکنولوژی فوق پیشرفته استفاده کنند.

 

 تکنولوژی بسیط

واژه تکنولوژی بسیط به آن دسته از تکنولوژی های اطلاق می شود که در بخش های بزرگی از جامعه انسانی گسترده شده اند. بسیاری از صنایع که ویژگی های زیر را دارند از این نوع تکنولوژی استفاده می کنند:

  • آنها از کارکنانی با سطح آموزش یا مهارت نسبتاً پائین استفاده می کنند.
  • آنها از عملیات دستی یا نیمه خودکار استفاده می کنند.
  • مخارج تحقیقی آنها پائین است.(زیر میانگین صنعت)
  • پایه تکنولوژی مورد استفاده با ثبات است و چندان تغییر نمی کند.
  • کالاها تولید شده عمدتاً از نوعی هستند که نیازهای اساسی انسان را تامین می کنند.نیازهایی چون غذا ، مسکن ، پوشاک و خدمات اساسی انسانی.
  •  

 تکنولوژی متوسط

بین تکنولوژی های پیشرفته و تکنولوژی های بسیط قرار می گیرند. صنعت خودکار و کالاهای مصرفی از جمله نمونه هایی اند که از این نوع تکنولوژی بهره می گیرند.

 

 تکنولوژی مناسب

از واژه تکنولوژی مناسب برای نشان دادن یک تناسب بین تکنولوژی مورد استفاده و منابع لازم برای بهره برداری بهینه از آن استفاده می کنند. این تکنولوژی می تواند از هر سطحی باشد. بسیط متوسط یا پیشرفته.

 

تکنولوژی کدگذاری شده در مقابل تکنولوژی خاموش

یک تکنولوژی را می توان حفظ و به نحوی موثر میان کاربران منتقل کرد اگر به شکلی کدگذاری شده و رمزدار بیان شود . مانند یک نقشه مهندسی، یک فرم کدگذاری شده برای بیان شکل ، بعد و قدرت تحمل یک کالا. تکنولوژی خاموش، دانشی است نامدون و نانوشته به روشی یکسان برای گروهی از مردم بیان یا ارائه نمی شود.معمولاً بر پایه تجارب استوار است. طراحان این تکنولوژی آنها یی اند که دانش فنی مورد نظر را در اختیار دارند. برنامه ها و طرح های شاگردی و کارآموزی می توانند به عنوان وسیله ای برای انتقال دانش پنهان حوزه ها یا حرفه های خاص استفاده شوند.اگر تکنولوژی به شکل کدگذاری شده باشد انتقال آن ساده تر خواهد بود.

 

تکنولوژی هوش مصنوعی Artificial Intelligence چیست؟

برای فهمِ تکنولوژیAI  بهتر است نگاهی به عملکردِ کامپیوتر داشته باشیم و از طرفی آن را با عملکردِ یک انسان قیاس کنیم. هوش مصنوعی  AI، یک حوزه وسیع از علمِ کامپیوتر است. خب همانطور که به لغتِ تکنولوژی نگاهی انداختیم، باید با سیستم‌ها سر و کار داشته باشیم. حالا با در نظر گرفتن این تعریف، هدفِ فناوریِ هوش مصنوعی، خلقِ سیستم‌های هوشمند و مستقل است.

 

تکنولوژی هوش مصنوعی چه ویژگی‌هایی دارد؟

انسان‌ها می‌توانند صحبت کنند و بشنوند و ارتباط برقرار کنند. این را از طریق زبان انجام می‌دهند. تشخیصِ ساختارِ زبانی یا speech recognition در دل یک تکرارِ مکرر از یادگیری‌ها رشد می‌کند. همانطور که مثلاً انسان با تکرار چندین بارۀ واژه سیب و دیدن سیب می‌فهمد که سیب چیست، کامپیوترها هم قادر به این کار هستند. هم اکنون شما می‌توانید با اکثر گوشی‌های هوشمند به صورت صوتی ارتباط برقرار کنید. در واقع شما دستور را می‌گویید و دستگاه اجرا می‌کند. حتماً تجربه چنین موضوعی را داشته‌اید.

  • یادگیری و سازگاری
  • حل مسئله
  • پردازش زبان
  • درک و شناخت محیط
  • اجرای وظایف خودکار (اتوماسیون)
  • مدیریت داده
  • اجرای وظایف به صورت همزمان
  • قدرت تصمیم‌گیری مستقل
  • تعامل

 

هوش مصنوعی چه کاری نمی‌تواند انجام دهد؟

خب ما انسان‌ها دیده‌ها،‌ شنیده‌ها و به طور کلی 5 حس لامسه را پردازش می‌کنیم. ما یک حس دیگر هم داریم. حس تفکر ورزی که می‌تواند به هر کدام از این حس‌ها متصل باشد و یا خیال‌پردازی کند. آیا ماشین یا همان کامپیوتر از چنین حسی می‌تواند برخوردار شود؟ نظر شما چیست؟ آیا هوشِ مصنوعی‌ای که بتواند همانند انسان تخیل و انتخاب کند، تولید می‌شود؟ هوش مصنوعی می‌تواند تصاویر را مثل ما تفکیک کند.

یکی دیگر از ویژگی‌های تکنولوژی AI پردازش‌ تصویر image recognition است. که هم اکنون در سیستم‌های کامپیوتری می‌بینیم و بر پایه تصویر است. به عنوان مثال می‌توان به انواعِ پردازش‌گرهای تصویر در دوربین‌های دیجیتال اشاره کرد.

انسان می‌تواند محیطِ خود را بشناسد و به صورتی روان در آن حرکت کند. مثال این تکنولوژی، حوزه رباتیک robotic  است. شاید در این قسمت یادِ جاروبرقی‌های هوشمند بیوفتیم که خود به خود مسیر را تشخیص می‌دهند و یک محیط را جارو می‌زنند.

 

​الگویاب‌هایی بهتر از انسان

یکی دیگر از کارهایی که انسان می‌کند درکِ الگوها است. دسته‌بندی‌ها را می‌فهمد و حتی دسته‌بندی خلق می‌کند. این مهارتِ تشخیصِ الگوها pattern recognition است. جالب است که ماشین‌ها می‌توانند این الگوها را بهتر تشخیص دهند. آن‌ها می‌توانند از اطلاعاتِ بیش‌تری استفاده کنند. علاوه بر انبوهی از اطلاعات، آن‌ها به ابعاد داده‌ها dimensions of data نیز می‌توانند دسترسی داشته باشند. بد نیست به شش بعدِ کیفیت‌سنجی داده‌ها اشاره کنیم: صحت، تکمیل کردن، ثبات و پایداری، سر موعد انجام وظیفه، اعتماد به اعتبارِ انجام دادن وظایف و منحصر به فرد بودن.

به طور کلی هر چیزی که امروزه از هوش مصنوعی برخوردار است در حوزه AI قرار می‌گیرد که وسعتِ زیادی دارد. اما کلیاتِ موضوع در همین مهارت‌ها خلاصه می‌شود. بعدها در این باره برای شما خواهیم گفت. اگر سوالی در این زمینه داشتید، حتماً در قسمت نظرات ما را مطلع کنید. بعد از یک بررسی جامع از هوشِ مصنوعی و مفاهیم بنیادینِ آن، سراغ تکنولوژی‌های دیگر می‌رویم.

 

​کاربردهای هوش مصنوعی در یک نگاه

  • مراقبت‌های پزشکی: تجزیه و تحلیل سوابق پزشکی، پیش‌بینی نتایج بیمار، کمک به تشخیص و برنامه‌ریزی مسیر درمان.
  • امور مالی: تجزیه و تحلیل داده‌های مالی، شناسایی روندها و الگوها و ارائه پیشنهادات مسیر سرمایه‌گذاری
  • خرده‌فروشی: شخصی‌سازی تجربیات مشتری، بهینه‌سازی قیمت‌گذاری و مدیریت موجودی انبار و بهبود کارایی زنجیرۀ تامین.
  • خط تولید: بهبود فرآیندهای تولید، رفع نقص و خرابی و کاهش احتمال رخداد آن.
  • حمل و نقل: بهبود مسیرها، کاهش مصرف سوخت، بهبود ایمنی راه و
  • کشاورزی: بهینه‌سازی مدیریت محصول، کاهش ضایعات و
  • آموزش: شخصی‌سازی آموزش برای افراد مختلف، ارزیابی پیشرفت دانش آموز و طراحی نقشه راه یادگیری.

 

تکنولوژی لباس‌های هوشمند چه کابردی دارند؟

شاید اسم هوشِ مصنوعی مدام به گوشِ شما خورده باشد،‌ اما گاهی از شنیدن نام برخی محصولات تعجب می‌کنیم و گاهاً آن را یک تله تبلیغاتی خطاب می‌کنیم. مثلاً لباس هوشمند به چه کار ما می‌آید؟ لباس هوشمند Smart Clothes  کاربردهای متنوعی می‌تواند داشته باشد: مثلاً گوگل با همکاریِ Levi Strauss قصد دارد ژاکتی را تولید کند که بتواند به گوشی همراه متصل شود. برخی قابلیت‌های آن می‌تواند عکاسی با حرکت باشد. دستور را با حرکت ژاکت که از قبل تعریف کردید، صادر می‌کنید. یا از آب و هوا باخبر می‌شوید، وضعیت ترافیک را آنالیز می‌کنید یا از آخرین اخبار مطلع می‌شوید. احتمالاً حدود قیمت ژاکت معمول 198 دلار و ژاکت برای محیط‌های سردتر 248 دلار باشد که قیمت بسیار خوبی هم به نظر می‌رسد.

برخی از این لباس‌ها برای افرادی طراحی شده است که تمریناتِ یوگا را انجام می‌دهند. برند Wearable X برای بهبود عملکرد این افراد از نظر حرکتی، شلوارهای هوشمند یوگا smart yoga pants را تولید می‌کند. جالب است بدانید که این شلوارها به فرد کمک می‌کند تا حرکات را صحیح‌تر انجام دهد، پس احتمالاً انتخاب خوبی برای افراد تازه‌کار خواهد بود. پیش‌بینی می‌شود قیمت حدود 250 دلار باشد.

محصولاتِ متنوعی در این بخش همگام با بروز‌رسانیِ تکنولوژی، تولید می‌شوند. از پیراهن‌های هوشمند با قابلیت جمع‌آوری اطلاعات گرفته تا لباس‌های خواب برای بررسی وضعیتِ خواب، کمک به بیمارانِ دیابتی و خطرِ ابتلا به سرطان سینه در زنان فقط بخشی از دستاوردهای این حوزه یعنی لباس هوشمند است.

زندگیِ هوشمند با اینترنت اشیا IoT

این فناوری به سرعت در حالِ توسعه‌ است و قرار است منجر به اتصالِ دستگاه‌های مختلف بشود. مثلاً فرض کنید در یک روز گرم تابستانی دارید از محلِ کار به خانه باز می‌گردید. در صورتی که کولرِ خانه شما هوشمند باشد می‌توانید از طریق گوشیِ همراه خود نیم ساعت قبل از رسیدن به خانه کولر را روشن کنید. هم هوای مطبوعی به محض رسیدن خواهید داشت و هم اینکه در مصرف انرژی صرفه‌جویی خواهید کرد.

اینترنت اشیا Internet of Things یا به صورت خلاصه IoT سیستمی در هم تنیده از انواع دستگاه‌های مختلف است که نه تنها برای ارسال دستور می‌تواند کاربردی باشد، بلکه برای سازمان‌ها و دولت‌ها منبعی برای جمع‌آوری داده‌ها می‌باشد. این روزها در بعضی از منازل و آفیس‌ها شاهد چنین تکنولوژی‌هایی هستیم..

 

تجزیه و تحلیل داده‌های عظیم با تکنولوژی جدید

تکنولوژی تجزیه و تحلیل داده‌ها به چه کاری می‌آید؟

همانطور که از اسمِ این عصر بر می‌آید، اطلاعات نقشی حیاتی در آن بازی می‌کنند. اطلاعات شامل هر داده‌ای می‌شود که کاربر ارسال یا دریافت می‌کند. این حجم عظیم داده Big Data حاوی نکاتی است که فقط از طریق تجزیه و تحلیل قابلِ درک است و در غیر این صورت صرفاً یک سری داده خام به شمار می‌آیند.

با استفاده از هوش مصنوعی و سیستم‌های هوشمندی که گام به گام یاد می‌گیرند Machine Learning، می‌توانیم بیگ دیتا را تجزیه و تحلیل کنیم و آن را در زندگیِ بشری به کار بگیریم. معمولاً برای حرکت‌ها و تصمیمات مهم و بزرگ از این روش استفاده می‌کنند.

 

تکنولوژی مسئله کمبود فضا را چطور جبران می‌کند؟‌

با وجود این همه اطلاعات، سوالی که مطرح می‌شود این است که افراد یا سازمان‌ها اطلاعات خود را کجا ذخیره می‌کنند؟ با افزایش سرعت و کیفیت اینترنت، می‌توان کم کم رو به این سمت حرکت کنیم که اطلاعات را در فضای ابری Cloud در اینترنت ذخیره کنیم. در چنین شرایطی دیگر نیازی به سخت‌افزارهایی نظیر فلش مموری یا هاردهای ذخیره اطلاعات نیستیم. هر زمان می‌توانیم به آن داده‌ها دسترسی داشته باشیم. برای شما لذت‌بخش نیست؟

 

تکنولوژی و اینترنت پرسرعت تا چه حد؟‌

در حال حاضر ما در نسل پنجم 5G در اینترنت همراه به سر می‌بریم. هر چند در ایران همچنان با نسل چهارم 4 پیش می‌رویم که جای سوال دارد. سرعت انتقال داده در نسل پنجم به طور میانگین در شلوغ‌ترین حالت ممکن در شبکه، یعنی اتصال متعدد کاربران، 100 مگابایت در ثانیه است. سرعت نسل پنجم 20 گیگابایت در ثانیه است.

نسل ششم 6 پا را از 5 فراتر می‌گذارد و اینترنتی با سرعت تقریبی 95 گیگابایت در ثانیه را برای کاربران فراهم می‌کند. این نسل احتمالاً تا یک دهه دیگر در دسترس خواهد بود. اینکه سرعت برای کاربر تا چه حد است با رونمایی رسمی مشخص خواهد شد، ولی شاید بتوان گفت شما به راحتی با سرعت 500 مگابایت در ثانیه به اینترنت همراه متصل می‌شوید. در ایران شما در بهترین حالتِ ممکن سرعتی معادل 9 مگابایت در ثانیه با موبایل را تجربه می‌کنید.

افزایش سرعت اینترنت باعث یکپارچه‌تر شدن شبکه جهانی و رونمایی از تکنولوژی‌های جدید خواهد شد که برای دسترسی به آن‌ها نیازمند سرعت بالایی هستیم. ورود به عصر جدید با بهبود فناوری اتصال اینترنت ممکن خواهد شد. شهرهای هوشمند، اتومبیل‌های بدون سرنشین و هزاران فناوری دیگر تنها با ورود به نسل‌های جدید با سرعت و پایداری بالاتر امکان‌پذیر است.

 

عصر جدید و تجارت در آن با تکنولوژی بلاک‌چین

مفهوم بلاک‌چین به جهت اتصال کاربران، یک زنجیر از بلوک‌هاست که باعث ایجاد فضایی برای تبادل و معامله امن و سریع خواهد شد. در آینده کسب و کارهای بیش‌تری را شاهد خواهیم بود که رو به فناوری بلاک‌چین خواهند آورد و این یکی دیگر از فناوری‌هایی است که اخیراً نقشِ خود را بیش از پیش به ما نشان داده است.

 

دنیای متاورس با واقعیت مجازی VR و واقعیتِ افزوده AR

اگر امروزه برای گشت و گذار در اینترنت سری به گوشی، تبلت یا کامپیوتر خود می‌زنیم، اپلیکیشن‌ها را باز می‌کنیم، وب‌گردی می‌کنیم، ارتباط برقرار می‌کنیم، خرید و فروش می‌کنیم و مواردی از این دست، در آینده شاهد دنیای جدیدی با تکنولوژی‌های به روزتر خواهیم بود که تجربه ملموس‌تری از طریق دنیای متاورس برای ارتباط در دنیای اینترنت برای شما فراهم می‌کند.

با توسعه تکنولوژی‌هایی مثل واقعیت مجازی VR و واقعیت افزوده AR این تجربه بیش از پیش شبیه به فیلم آواتار ساخته جیمز کامرون Avatar by James Cameron خواهد شد. آواتار در مکاتب هندو به معنی تجسدِ مادی خداوند در قالب انسانی است. در اینجا شما با آواتار خود در دنیای متاورس تجسد پیدا خواهید کرد. هر چه فناوری‌ها بیش‌تر توسعه پیدا کنند، مشخصاً تجربه به واقعیت نزدیک‌تر خواهد شد.

 

تکنولوژی همزادِ دیجیتالی چه کمکی به نسلِ بشر می‌کند؟

اگر بخواهیم همزادِ دیجیتالی را معنی کنیم باید بگوییم که این مفهوم Digital Twin یک شمایِ مجازی از یک فرایند یا شیء فیزیکی است که به صورت همزمان می‌تواند آن را شبیه‌سازی کند. این تکنولوژی را به ناسا NASA مرتبط می‌دانند که قصد دارد تا حال و هوای سفرِ فضایی را شبیه‌سازی کند. این شبیه‌سازی‌ها باعث کاهش خطرات و افزایش درجه اطمینان در حوزه‌های مختلف می‌شود.

 

ژنتیک یک علم است یا تکنولوژی؟

ژنتیک یکدی از مباحثِ علمی است که در سال‌های اخیر پیشرفت‌های چشمگیری را طی کرده است. به خاطر امکانِ دستبرد به ژنوم یا همان اطلاعاتِ موجوداتِ زنده، نسلِ بشر قادر شده است تا به دل یکی از رازآمیزترین‌ها دست پیدا کند و برای همین باید از آینده تکنولوژیِ ژنتیک بگوییم. آینده‌ای که برخی آن را یک تهدید هم به شمار می‌آورند.

ما با استفاده از فناوری‌های جدید، هوش مصنوعی، ماشین لرنینگ و مواردی از این دست در کنار پیشرفت‌های علمی زیست‌شناسی خصوصاً در حوزه ژنتیک، قادر خواهیم بود که کارهای خارق‌العاده‌ای انجام دهیم که نه تنها تهدید نیست، بلکه می‌تواند راهی برای درمان بیماری‌های صعب‌العلاج نظیر سرطان بشود. به خاطر پیچیدگی‌های DNA و توالی ژنتیکی و اثری که روی موجودات زنده دارد، این بخش با بیگ دیتا برای تجزیه و تحلیل داده‌ها در رابطه است. شما چه فکر می‌کنید؟ هنوز گمان می‌کنید هدف علم ژنتیک شبیه‌سازی انسان است؟‌

یک تکنولوژی نوظهور هر نوع تکنولوژی است که هنوز به طور کامل تجاری و به بازار عرضه نشده است. اما ظرف حدود پنج سال آینده این چنین خواهد شد.ممکن است در حال حاضر کاربرد آن محدود باشد اما انتظار می رود در آینده به شکلی قابل ملاحظه تکامل یابد. نمونه های تکنولوژی های نوظهور عبارتند از مهندسی ژنتیک ، نانو تکنولوژی ، ابر رسانایی و این تکنولوژی ها می توانند موجب بروز تغییراتی بزرگ در نهاد های اجتماعی و در خود اجتماع شوند.

 

گروه چاپ و تبلیغات طرح و نقش (هنر مدرن) با بیش از 20 سال سابقه در زمینه چاپ و تبلیغات، با تکیه بر افراد متخصص و ماشین آلات مدرن و با ارائه سرویس های جامع تبلیغات و چاپ قادر است ایده ها وخواسته های تجاری شما را به صورتی عملیاتی پیاده سازی نماید. باعث افتخار ما خواهد بود تا بتوانیم مجری و مشاور در زمینه  رشد و پیشرفت تجاری شما باشیم. جهت مشاوره با کارشناسان ما لطفا تماس حاصل فرمایید.


این مقاله زیر مجموعه مشاوره تبلیغاتی می باشد.


کلمات کلیدی:چاپ طرح و نقش، تکنولوژی، فناوری، هوش مصنوعی، علم، ژنتیک، ماشین لرنینگ، پیشرفت علمی، تجزیه و تحلیل، شبیه سازی، دیجیتالی، هوشمند، آواتار، دنیای متاورس، بلاک چین، نسل جدید، پیشرفت، چاپ و تبلیغات هدف علم.

فهرست مقالات